Segla runt Mallorca

Att segla i Medelhavet är en helt annan upplevelse än att göra det i den förföriska och lugna skärgården i Sverige. I Medelhavet finns inga givna vindförhållanden eller statiska strömsystem. De varierar med årstid och väder. Att hyra en segelbåt långt från trygga vatten är en del av tjusningen i att segla men absolut inget att vara rädd för. På Mallorca finns möjligheter till både stilla kustsegling och tuffare havssegling. Om ni känner er obekväma i att segla i nya vatten så kan man hyra en skipper som gör er resa ännu mer berikande då de har lokal kännedom om allt från stränder till restauranger. Det har också sin fördel med att ni själva kan välja när ni vill segla och när ni vill slappa.

Runt Balearerna är Medelhavets kanske bästa seglingsvatten med välutrustade marinor och ett fantastiskt kustlandskap att vila ögonen på. En segling längs Mallorcas kust ger nya dimensioner för er som vanligtvis bara åker på charter till Mallorca och hamnar bland packade tusistorter. Varför inte välja en segelbåt istället för hotell, för att sedan själva välja vart ni vill stanna och hur länge. Varva mellan sandvita stränder och livliga hamnar. Att angöra en natthamn i solnedgången ger faktiskt livet lite mer mening.

mallorca 20Om ni hyr segelbåt i minst en vecka hinner ni besöka övriga öar i Balearerna. Ett andra alternativ är att segla hela vägen runt Mallorca. Från Palma de Mallorca seglar ni antingen söderut till Ibiza och Formentera eller runt Mallorcas kust och vidare till Menorca i nordost. Öarna har helt olika karaktär vilket gör att en segling i dessa farvatten bjuder på stor variation med djupa havsvikar, fina sandstränder och charmiga fiskebyar. Seglar ni på västra sidan av Mallorca är kusten väldigt vacker med Tramuntana bergen som tornar upp sig nära kusten. Ni har färre vikar att välja på men de som finns är väl värda ett längre besök och om ni har tid, gå gärna iland. Natthamnar att övernatta i är Puerto Andratx, Puerto Sóller och Puerto de Pollenca. Hör gärna med oss innan så att vi i förväg kan boka hamnplats till er båt. Det kostar lite i marinorna, mellan €70 – €130 men delat på hela besättningen är detta väl investerade euros! Från Pollenca kan ni sedan nå Menorca på en halv dag.

cala_san_vicente_beach_ibiza_cala_de_sant_vicent-1366x768Seglar ni på ostsidan av ön är dagsetapperna kortare. Stanna i La Rapita, Cabrera, Cala Figuera, Porto Petro eller Puerto Cristo. På denna sida finns massor med underbara fiskebyar med få turister, och små fantastiska stränder inklämda i kustremsan. Väljer ni att segla nära land så har Mallorca massor med underbara vikar att välja emellan. Vill ni hinna med lite mer av de Baleariska öarna så rekommenderar vi er att hyra segelbåten i 2 veckor. Tänk på att under högsäsong är det Lördag till Lördag som gäller för att lättast få tag i en segelbåt som passar just ert sällskap.

När ni genomfört bokningen hos oss på Navegara kommer vi att presentera förslag på rutter, vikar, stränder, naturparker etc, som vi tycker är väl värda ett besök. Hör med oss om ni har speciella önskemål som tex att få ett tillstånd till Cabrera utfärdat.

Leave a Reply