Segla och åka båt med barn

Segla och åka båt med barn

Visst går det utmärkt att segla med barn oavsett ålder. Det krävs lite mer organisering, planering och packning men sen är ni iväg och då löser sig det mest. De som har seglat med barn vet att de fått en fantastisk tur tillsammans och barnen glömmer sent resan.

Säkerhet med barn ombord

344013-1920x1200Det som är prio ett ute till sjöss är barnens säkerhet. Det är en ren självklarhet att barnen måste ha flytväst på sig även fast de är simkunniga. Flytvästen ska passa direkt och inget som barnet ska växa i, anpassa efter barnets vikt.  Många flytvästar har stadiga kragar som skyddar även mot fall och slag ombord. Viktigt att barnen har på sig flytvästarna även på bryggorna och på klipporna. För yngre barn går det även att ha en säkerhetslina runt barnet för att skydda mot fall överbord. Det finns också speciella stolar som barnet kan spännas fast i då de vuxna som annars har kolla på barnet behöver hjälpa till med båten för att till exempel lägga till.

Roligt att göra till sjöss med barn

Barn är oftast riktigt duktiga medseglare. Att engagera barnen både innan en båttur och under resans gång ökar sammanhållningen och upplevelsen. Beroende på ålder så låt barnen planera ett ställe som de vill se, fråga om de vill utforska grottor, snorkla i kristallklara vikar eller hoppa i vågorna på en strand, de vill nog alltihopt! Saker som kan vara roliga att ha med när det finns barn ombord är cyklop, fiskhåvar, uppblåsbara plastdjur/madrasser, leksaker som passar både inne och ute, pussel, rit- och målarsaker och en jolle. Olika vattenaktiviteter som vattenskidsåkning och stand up paddle kan vara roliga inslag under en båtsemester. Om ni hyr en båt här på Mallorca så är den oftast utrustad med många olika leksaker men fråga din båtuthyrare vad som finns på just din båt.

Extra kolla på vädret

177355Trots att vi är vid medelhavet och har högtryck nästintill hela sommaren så kan vädret slå om ganska så fort till åska, blåst och ösregn. Själklart vill man inte då vara långt ute till havs, så kolla väderleksrapporterna extra noga och blåser de mer än 10 meter per sekund, så är det lugnast att den dagen ligga ankrad i en skyddad vik eller vid bryggan.

Ute till havs så känns oftast inte solen som lika intensiv när vinden fläktar. Havet reflekterar också och medelhavssolen är stark, så att smörja in sig med hög solskyddsfaktor för både barn och vuxna är ett måste. Tunna, heltäckande kläder fungerar också som solskydd och använd gärna solglasögon.

Leave a Reply